Románul is toboroz előkészítősöket a nagybányai magyar iskola, a vegyesházasságban élőket szeretnék elérni

Magyarország / Február 24, 2018 / Szerző:Pap Melinda//kronika.ro

Resumen: La escuela húngara en Nagybánya también está reclutando preparadores en Rumania, que desean vivir en matrimonios mixtos. En rumano, la escuela secundaria secundaria Németh László en Nagybánya también está anunciando su clase de apertura a partir de otoño. De esta manera, quieres tener padres mixtos de esta manera.

 A román nyelvű helyi sajtóban, de a közösségi oldalakon is román nyelven hirdeti az ősztől induló magyar előkészítő osztályát a nagybányai Németh László Gimnázium. A térség magyar nyelvű iskolája a vegyes házasságban élő szülők figyelmét szeretné felhívni ily módon az anyanyelvű oktatás lehetőségére.

akik délben az iskola étkezdéjében ebédelhetnek. A magyar nyelven oktatott tárgyak mellett a gyerekek angolul is tanulnak, szakemberek által tartott vallás- és tornaórákon vehetnek részt, utóbbiak az iskola vadonatúj tornatermében zajlanak.

 A tanintézetben iskolapedagógus és szükség esetén logopédus is van, akik segítik a gyerekek közösségbe való beilleszkedését, harmonikus kognitív, szociális és érzelmi fejlődését, olvasható tovább a román nyelvű tájékoztatóban. Ebben

arra is felhívják a román anyanyelvű szülők figyelmét, hogy a tanórák az újonnan felújított, városközpontban található iskolaépületben zajlanak, ahol számos ingyenes alternatív tevékenységet is biztosítanak a diákok számára a bábszínháztól a táncórákig.

Az iskola vezetősége szerint a tanintézet emellett szociális ösztöndíjat, ingyenebédet és számos kedvezményt biztosít a nehéz anyagi helyzetben lévő családok csemetéi számára, de a tehetségek továbbtanulását, a hazai és nemzetközi versenyeken való részvételét is támogatja anyagilag. A nyílt levél zárásaként arra kérik a szülőket, hogy „tudatosítsák és értékeljék az anyanyelvű oktatás előnyeit”, forduljanak bizalommal hozzájuk.

Az iskola Facebook-oldalán is népszerűsíti az ősztől induló előkészítő osztályt, ahol maguk a szülők értékelik az iskolapadba érkezőkkel foglalkozó tanítónő munkáját. Többek között egy román anyuka is, aki román nyelven osztja meg a többiekkel jó tapasztalatait.

Mint arról beszámoltunk, a nagybányai Németh László Gimnázium belvárosi épületét tavaly tanévkezdéskor avatták fel, a református egyház tulajdonában levő, a 19. század közepén épített ingatlant a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával korszerűsítették. Az épületben – melyben egykor Németh László író apja is tanított – magyar óvodai csoportok és elemi iskolai alsó tagozat kezdte el működését. Váradi Izabella igazgató akkor a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a felújítás csak az első lépése annak a stratégiának, hogy az iskola a térség szórványközpontjává váljon.

Forrás: https://kronika.ro/erdelyi-hirek/romanul-is-toboroz-elokeszitosoket-a-nagybanyai-magyar-iskola-a-vegyeshazassagban-eloket-szeretnek-elerni
Comparte este contenido: