România: Romii din Balcanii de Vest, marginalizați în privința accesului la educație și la locuințe (studiu)

România / 15 aprilie 2018 / Autor: Anda Badea / Sursa: fluierul

Mai mulți copii romi merg acum la școală în Balcanii de Vest decât înainte, dar această minoritate rămâne marginalizată și majoritatea tinerilor romi nu sunt angajați, potrivit unui studiu publicat luni, notând că femeile sunt deosebit de afectate, relatează dpa.

Romii sunt cea mai mare comunitate minoritară în Europa, cu 6 milioane de persoane ce trăiesc în Uniunea Europeană și alte 4 milioane în Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Turcia – toate candidate la aderarea la UE.

Potrivit Bruxellesului, capacitatea acestor țări de a-și integra populația de romi este un factor în a considera dacă sunt gata să se alăture blocului.

Țările din Balcanii de Vest au făcut îmbunătățiri în ultimii șapte ani, cu majoritatea copiilor romi de vârstă școlară obligatorie înscriși la școală, potrivit studiului efectuat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Banca Mondială.

Dar rata lor de absolvire a școlii rămâne în urma restului populației, în timp ce fetele romilor sunt în special afectate, arată datele. Acest studiu a fost elaborat în 2017, în urma altuia similar din 2011.

Majoritatea tinerilor romi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu sunt angajați în muncă, educație sau formare profesională, procentele variind între 73% și 86% în Balcanii de Vest. Pentru tinerele rome, această cifră atinge un vârf de 93%, notează studiul.

De asemenea, romii sunt marginalizați în ceea ce privește sănătatea, locuințele și nivelul de trai, arată datele.

“La o vârstă fragedă, mai mulți romi se duc acum la școală. Dar când sunt destul de mari ca să intre în forța de muncă, mulți dintre ei sunt deja excluși”, a declarat Rastislav Vrbensky de la PNUD.

Sursa știrilor:

http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1262083&title=romii-din-balcanii-de-vest-marginalizati-in-privinta-accesului-la-educatie-si-la-locuinte-studiu-

Comparte este contenido:

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.