Unesco: Illegala handeln med kulturarv viktigaste frågan

svt.se/08 de julio de 2016

Resumen: Palmira en Siria, uno de los lugares en los que el patrimonio cultural destruidas y saqueadas. La noticia comenta sobre el comercio de objetos de patrimonio cultural de la UNESCO en la ciudad Patrimonio de la Humanidad de Visby. La UNESCO no tiene forma de intervenir para detener cualquier nueva destrucción, pero están luchando contra el comercio ilegal de bienes culturales y la financiación del terrorismo lo cual es más importante para la organización en estos momentos. Los Estados Unidos han introducido recientemente una nueva legislación en la materia. Hay que tener cuidado de no hablar de «mi herencia», es algo que compartimos con todo el mundo, dice Nacional de Antigüedades de Lars Amréus, y está respaldado por la UNESCO, Irina Bokova, quien dice que sólo por esta divisoria de «nosotros» y «ellos» somos uno de la organización terrorista es las fuerzas impulsoras de la destrucción del patrimonio cultural. Ahora quieren borrar el recuerdo de que siempre relacionamos con los demás y que a través de la historia vivió Judios, musulmanes y cristianos al lado del otro, por ejemplo en Irak.

Noticia original:

Om EU skulle harmonisera sin lagstiftning kring handel med kulturarv, så skulle mycket vara vunnet. Det anser Irina Bokova, generaldirektör för FN-organet Unesco.

För det är just handeln med kulturarvsföremål som Unesco fokuserar på, berättar Bokova under ett välbesökt seminarium i världarvsstaden Visby.

–  Vi har tyvärr inget sätt att ingripa för att stoppa all fortsatt förstörelse. Men vi kan motarbeta illegal handel med kulturarvsföremål och därmed ocskå finansiering av terrorism. Det är det viktigaste för oss nu.

Ljus och mörker

Och Irina Bakova ser ljusningar på lagstiftningsområdet:

–  USA har helt nyligen infört en ny lagstiftning på området, så nu hoppas jag att EU följer efter, säger hon.

Men frågan är hur stor den europeiska enigheten är när det kommer till frågor om kulturarv. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) menar att frågan diskuteras både på ministermötena och ute i fikarummen i Bryssel, men att skillnaderna i inställning kan vara stora.

–  När man diskuterar kulturarv och identitet, öppenhet och yttrandefrihet – allt detta som är grunderna för vår union – så är det väldigt tydligt att det blåser hårda vindar och att det finns länder där mörka krafter styr. Det är helt uppenbart, säger Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

Nationellt eller globalt?

Paneldeltagarna i Almedalen lyfter också särskillt fram just konflikten mellan det nationella och det globala perspektivet.

–  Vi ska vara försiktiga med att prata om ”mitt kulturarv”, det är något vi delar med alla, menar riksantikvarien Lars Amréus, och får medhåll av Unescos Irina Bokova, som menar att just detta uppdelande av ”vi” och ”dom” är en av terrororganisationen IS drivkrafter i förstörandet av kulturarv.

–  De vill nu radera ut minnet av att vi alltid interagerat med andra och att det genom historien levt judar, muslimer och kristna sida vid sida i till exempel Irak.

Proposition till vintern

För ganska exakt ett år sedan, också i Almedalen, presenterade Alice Bah Kuhnke nyheten att regeringen avser att lägga fram en kulturarvsproposition. Arbetet med den fortskrider och kulturministern siktar på att kunna lägga fram den i december.

Hänger den svenska propositionen ihop med det globala perspektivet av kulturarv?

–  Sverige är ingen isolerad ö, så även om det är en svensk proposition som läggs fram för Sveriges riksdag så hänger den ihop med den europeiska och den globala diskussionen om kulturarv, säger Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

Tomado de: http://www.svt.se/kultur/konst/unesco-illegala-handeln-med-kulturarv-viktigaste-fragan

Comparte este contenido: