België: Na proefproject nu zekerheid: Burgerschap wordt verplicht vak op school

België / 8 april 2018 / Auteur: Redactie / Bron: Bruzz

‘Burgerschap’ krijgt een vaste plaats in het Gemeenschaps-
onderwijs. Na een proefproject heeft het GO! daar definitief toe beslist. Vanaf september 2019 wordt het voor alle scholen verplicht. Het ultieme doel? «Niet louter tolereren, maar ook leren samenleven.»

De inhoud van het vak is getoetst en vastgelegd. Aan het handboek wordt gewerkt. En zeker zestig scholen starten komend schooljaar met het vak, zo weet De Standaard.

Vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt ‘Burgerschap’ in alle gemeenschapsscholen verplichte kost. Burgerschap, dat nu tijdens de les ‘Geschiedenis’ of ‘Nederlands’ aan bod komt, zal binnen de vrije lesuren als een op zichzelf staand vak worden ingericht, van het aso tot het buitengewoon onderwijs.

Grotere nood
Leerlingen zullen in de lesuren leren filosoferen, waarden vormen en duurzaam samenleven. Er zal ruimte zijn om te debatteren, om kritisch bronnenonderzoek te doen en om samen conflicten op te lossen, stelt het GO!.

Aanvankelijk zullen speciaal getrainde leerkrachten het vak doceren. Na verloop van tijd moet iedere leerkracht zich de principes van ‘Burgerschap’ eigen maken, vindt de scholenkoepel.

«Ik denk dat de nood aan verbinding nu groter is dan vroeger», zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. Het ultieme doel? «Dat leerlingen elkaar niet louter tolereren, maar ook leren samenleven.»

Bron van het nieuws:

https://www.bruzz.be/onderwijs/na-proefproject-nu-zekerheid-burgerschap-wordt-verplicht-vak-op-school-2018-04-03

Comparte este contenido: