Sverige: Elever tog initiativ till jämställdhetsdag

Sverige / 15 april 2018 / Författare: Redaktionell personal / Källa: AcadeMedia

Vad finns det för normer i samhället som är typiskt kvinnliga och manliga? Och vad innebär egentligen begreppen jämställdhet, jämlikhet och feminism? Det var några av de många frågor som eleverna på Maria Montessoriskolan i Lund diskuterade när skolan anordnade en temadag om just jämställdhet.

– Vi ville ha en temadag för att prata om atmosfären på skolan. Jag vill att mina kompisar ska växa upp i ett jämställt samhälle och då måste man börja redan i skolan. Vår rektor blev jätteglad när vi presenterade förslaget och ville genast hjälpa till, berättar Cora som är elevrådsordförande.

Sagt och gjort. Till temadagen har skolan, som är en del av Pysslingen Skolor, bjudit in föreläsare samt förberett rollspel, filmvisning och gruppdiskussioner. Paula Ludasan från Lunds konsthall föreläser om stereotypa könsroller inom konsten, och hon utmanar eleverna att ifrågasätta normer och värderingar om vad som i samhället generellt anses vara manligt och kvinnligt.

– Föreläsningen var ett wake up-call, framför allt när Paula gick igenom årtal då olika lagar infördes och avskaffades. Det är viktigt att prata om jämställdhet eftersom det finns en del som ibland brukar skoja bort det, men det här är ju inget skämt, säger eleven Tilda.

Ökad förståelse för andra

Temadagen inkluderar alla elever i årskurs 6-9 och efter den inledande föreläsningen får eleverna delta i ett rollspel där var och en blir tilldelad en fiktiv identitet. Utifrån detta pratar de bland annat om lagens sju diskrimineringsgrunder, och eleverna delar med sig av tankar och egna erfarenheter.

– Det är bra att tänka sig in i andras liv, hur de har det och hur de behandlas i samhället, säger Tilda, och Alice fyller i.

– Rollspelet skapade en förståelse för hur andra människor placeras i fack utifrån de normer som finns.

– Jag tror också att många fick upp ögonen för att man själv har det ganska bra, säger Elsa.

”Nu har vi skrapat på ytan”

Engagemanget hos eleverna är stort under hela temadagen. De ställer frågor, diskuterar med varandra och berättar om saker som de själva ser i sin vardag. Elevrådets representanter hoppas att temadagen ska bidra till att fler av skolans elever får upp ögonen för jämställdhetsfrågor.

– Jag hoppas att den här dagen leder till en ökad förståelse för hur andra påverkas i olika situationer, och en bättre förmåga att se saker och ting ur andras perspektiv, säger Miranda.

På frågan om de vill att temadagen om jämställdhet ska bli ett återkommande inslag på skolan svarar de unisont “ja!”.

– Nu har vi skrapat lite på ytan och lagt grunden, säger Miranda.

– Då tycker jag också att vi ska prata mer om machokulturen och hur killar påverkas av den, exempelvis att man som man alltid ska vara stark och inte visa känslor, säger Cora.

Källa till nyheterna:

https://utbildning.academedia.se/2018/04/09/elever-tog-initiativ-till-jamstalldhetsdag/

Comparte este contenido: