Magyarország: 1300 milliárd: Kósa Lajos rendbe tehetné az oktatási rendszert

Magyarország / 2018. április 1-jén / Szerző: Szerkesztés / Forrás: Nemzeti.net

Egy 1300 milliárd forintos keretből az összes pedagógusnak évente 200 ezer forintos jutalmat lehetne adni 43 évig – mondta Dúró Dóra, a Jobbik parlamenti képviselője, utalva a fideszes Kósa Lajos ügyére. Mint a Magyar Nemzet megírta, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter több mint négymilliárd eurót – azaz 1300 milliárd forintot – kitevő összeg vagyonkezelésére, illetve állampapírba fektetésére kapott megbízást egy hiteles közjegyzői okirat szerint. A kormánypárti politikus egyelőre azt állítja, egy németországi örökösnő kereste meg a megbízással, amellyel lényegében egy Csengeren élő csaló húzta csőbe.

Dúró Dóra vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy miközben olyan kulcságazatok, mint az oktatás és az egészségügy sokszor filléres gondokkal küszködnek, „úgy látszik, vannak olyan miniszterei Magyarországnak, akik gond nélkül kezelnek akár ekkora összeget is”. Az Országgyűlés oktatásért felelős kulturális bizottságának jobbikos elnöke sorolta a példákat arra vonatkozóan, hogy mire lehetne menni az oktatásban 1300 milliárd forinttal. – Ha összeadjuk a központi költségvetésben a Klebelsberg Központ, az egyetemek, a főiskolák és a szakképzési centrumok személyi juttatásait, mindössze 866 milliárdot kapunk – mutatott rá Dúró.

A képviselő szerint egy 1300 milliárdos keretből húszezer új tornatermet lehetne építeni Magyarországon, miközben a mindennapos testnevelés bevezetése óta, öt év alatt csupán huszonegyet alakítottak ki. Továbbá ennyi pénzből 284 évig minden első osztályos tanuló ingyen kezdhetné meg a tanulmányait, beleértve nemcsak a tankönyveket, hanem az összes tanszert és az egyéb költségeket is. Az összegből az ország minden középiskolása száz nyelvvizsgát tehetne le díjmentesen, az összes általános iskolás egyhetes nyári táborát pedig 45 évig fedezhetnék a politikus szerint.

Dúró Dóra úgy vélte, e területeken nem történt érdemi előrelépés az eltelt nyolc évben, miközben 1300 milliárd forintból évtizedeken keresztül meg lehetne oldani a problémákat. – Oktatásra és egészségügyre kellene több pénzt fordítani, és a politikusoknak semmiképpen nem lenne szabad ilyen ügyekbe keveredniük – fogalmazott a Jobbik képviselője.

A hírek forrása:

https://nemzeti.net/1300-milliard-kosa-lajos-rendbe-tehetne-az-oktatasi-rendszert-11892218.html

Comparte este contenido: